tartalomkoncertekgalériaimpresszumvideókletöltés
Koncertek

After The Burial, Monuments, Tides From Nebula, Dead Letter Circus

After The Burial, Monuments, Tides From Nebula, Dead Letter Circus A38 Állóhajó

2014-10-30 (csüt.) A38 Állóhajó, Budapest

Három évvel a Suicide Silence előtt adott koncertjét, valamint a tavalyi Rockmaratonos fesztiválfellépését követően végre főzenekarként tér vissza Magyarországra a Sumerian Records egyik legszigorúbb djent/metalcore zenekara, az After The Burial. A Wolves Within európai lemezbemutató turnéján – ami október 30-án jut el az A38 Hajóra – a Monuments, a Dead Letter Circus, valamint a Tides From Nebula kísérik majd Justin Lowe zenekarát. A négy zenekar fellépésére harminc kombinált jegy is kapható, amely érvényes az Animals As Leaders (USA), TesseracT (UK) koncertekre is érvényes.
AFTER THE BURIAL (US) Az igazán emlékezetes lemezeknek három jellemzője van: hogy derült égből villámcsapásként kerülnek elő, és nemcsak pillanatok alatt hódítják meg a szakmát és a közönséget egyaránt, hanem évek múltán is gyakran hivatkozott referenciaként tekint rá mindenki. Ilyen volt hat évvel ezelőtt a Rareform is, az After The Burial áttörést meghozó albuma, ami egy teljesen új színt hozott a kurrens extrémzenei világba. A két gitáros, Trent Hafdahl és Justin Lowe által megírt és producelt anyag mind megszólalását, mind hangzásvilágát tekintve is egy példamutató anyag volt, hiszen az After The Burial az egyik első olyan formáció volt, amelyik a technikás és dallamos, komplex gitártémákat nyolchúros hangszereken, tompított nullázásokkal oldotta fel, ezáltal is összekötve számtalan, addig meglévő keményzenei hagyományt. A svéd death metal, a Meshuggah rigorózus groove-jai, a metalcore progresszívebb, metalközpontú dalszerkezetei és az atmoszférateremtő aláfestő szőnyegek összjátéka hallatán már csak hónapok kérdése volt, hogy a djent fogalma megszülethessen, amivel szemben mindmáig sajátos kapcsolata van a zenekarnak. Ugyan az In Dreams című nagylemez – amit Budapesten is bemutatott a formáció – valóban közelebb állt ahhoz a szigorú kimértséghez, amivel könnyű lett volna egy kalap alá venni az ATB-t a gombamód elszaporodott követőkkel, a Wolves Within visszaállította azt az egyensúlyt, amiben a heavy metaltól sem idegenkedő, kidolgozott gitártémák megtarthatják saját arculatukat a tördelt ütemek közé ágyazva. Így hát ereje teljében lévő zenekarként tér vissza három év után a fővárosba az After The Burial, hogy megmutassák az A38 Hajó kifogástalan hangrendszerén keresztül: még mindig nem tudják letaszítani őket a trónról.
www.facebook.com/aftertheburial MONUMENTS (UK) Ha van olyan djent zenekar, amelyiknek mindig be kell bizonyítania, hogy ha el is esik a ringben, és rászámolnak, kilencnél mindig feláll és visszaüt, az biztosan a brit Monuments. Az első EP-jét 2010-ben megjelentető formációnak ugyanis olyan hányattatott sors jutott, hogy ennek tükrében felértékelődik annak a ténye, hogy 2014-ben már meg is jelenhet Európa egyik legizgalmasabb progresszív metalzenekarának friss nagylemeze. Elég csak visszagondolni arra, hogy a Century Media által megjelentetett Gnosis – ami mindmáig az egész hangzásvilág egyik legszerethetőbb lemeze lett – énekeskeresési problémái miatt milyen nehezen láthatott napvilágot, de az sem könnyítette meg a zenekar dolgát, amikor az albumot feléneklő Matt Rose (aki az Enter Shikarival is közreműködő The Quemistsben is érdekelt) kiszállt a Monumentsből, és törölte a zenekar teljes YouTube-csatornáját. A formáció azonban nem keseredett el, és az Ever Forthright, a The Haarp Machine, valamint a korai Periphery révén ismert énekest, Chris Barrettót kérték fel a folytatásra, aki addigra már épp rögzítette szaxofonszólóit a legutóbbi Tesseract albumra is. Chrisszel kiegészülve egy új fejezet kezdődött a zenekar életében, a The Amanuensis című friss album dalai pedig már kellően megismerhetők lesznek az októberi koncertig ahhoz, hogy a közönség egy emberként énekelje azokat a Monumentsszel.
www.facebook.com/thisismonuments DEAD LETTER CIRCUS (AU) Az ausztrál progresszív rock az utóbbi öt-tíz évben különálló fogalommá nőhette ki magát a nemzetközi szakzsargonban, amiről olyan előadók gondoskodtak, mint a Karnivool, a Cog, a The Butterfly Effect, vagy épp a Dead Letter Circus. A korai Muse teatralitásával és nagyívű dallamszerkezeteivel közvetetten rokonítható, de annál sokkal komplexebb dalszerkezetekben és sajátosabb atmoszférában kiteljesedő hangzást magáénak tudó zenekar 2007-es EP-jével gondoskodott arról, hogy az emberek megjegyezzék a Dead Letter Circus nevet, és az azóta megjelent két nagylemez csak tovább erősítette ezt a törekvést. Ezért is örömteli, hogy a zenekar becsatlakozhatott az alábbi, hozzánk október 30-án eljutó Európa-turnéra, mert végre élőben is találkozhatnak a hazai ínyencek napjaink egyik legmarkánsabb hangzásvilágú progresszív rock pionírjával.
www.facebook.com/deadlettercircus TIDES FROM NEBULA (PL) Tavaly novemberben a The Ocean vendégeként már bizonyíthatott az A38 Hajó színpadán a lengyel Tides From Nebula, és akik akkor láthatták a gazdagon textúrázott, sokszínű és utaztató post-rockot játszó zenekart, garantáltan nem felejtik el azt az önfeledt és szenvedélyes előadásmódot, ami méltán igazolta a formáció nemzetközi elismertségét. A nyarat egy kisebb fesztiválturnéval töltő zenekar őszre megújult programmal készül majd, amire az alábbi, 23 állomásos turnén szüksége is lesz, hiszen nem mindennapi feladat egy ilyen sokszínű és minőségi line-upban megalapozni a közönség hangulatát. Azonban egy dolog így is biztos: érdemes lesz már korán megérkezni aznap az A38 Hajóra, mert kár lenne lemaradni egy ilyen szuggesztív, folyamatában megújuló produkcióról.
www.facebook.com/tidesfromnebulaofficial A koncertre harminc kombinált jegy is váltható 7000 forintos áron, mely érvényes az Animals As Leaders / TesseracT koncertre is (www.a38.hu/hu/program/tesseract-uk-animals-as-leaders-us). Jegyek vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

20:00

3800 Ft / 4500 Ft

https://www.facebook.com/events/1630054577220748/

[2014-06-16 19:50 feltöltő: Zsófi]