tartalomkoncertekgalériaimpresszumvideókletöltés
Koncertek

15. Nightbreed Fesztivál

15. Nightbreed Fesztivál Művelődési ház

2015-07-04 (szombat) Művelődési ház, Ecsegfalva

Egynapos, ingyenes koncertsorozattal ünnepli 15. születésnapját a Nightbreed Fesztivál. A több éves szünet után visszatérő dark-goth-death-black találkozó a megszokott helyszínen, Ecsegfalván várja az egykori és új látogatókat július 4-én, ahol egy családias hangulatú este keretében a De Facto, a PG Csoport, a Dying Wish, a Vale Of Tears, az Autumn Twilight, az October, a Paradise Host és a The Trees szerepel majd.
15 évvel ezelőtt, 2000-ben keresztelték át Nighbreedre a korábban Rock-Alföld néven futó fesztivált, mely minden évben a magyar underground rock és metal zenekarok fontos országos seregszemléjeként jelentkezett a Dél-alföldi falu, Ecsegfalva művelődési központjának udvaráról. A helyszínválasztás amúgy nem véletlen, hiszen a legismertebb magyar dark zenekarok, így a De Facto, a Garden Of Eden, ill. a PG Csoport zenészeinek jó része innen származik. Talán éppen ennek köszönhető az, hogy a helyi lakosok minden évben nagy szeretettel fogadták a fesztiválra érkezőket, akik így valóban baráti közegben tölthettek el közösen egy hétvégét, eme vadregényesen szép természeti környezettel körülvett, a Hortobágy-Berettyó partján fekvő községben. 2015-ben egynapos, ingyenes programmal tér vissza a Nigthbreed, a korábbi fesztiválok rendszeres fellépőit felsorakoztatva. A zenekarok közül nem egy csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem látható már élőben, ami tovább emeli az esemény különlegességét. Az egyik nagy visszatérő a De Facto lesz, mely 8 év szünet aktivizálta magát néhány hónappal ezelőtt. A zenekar nem csak nosztalgia jelleggel állt össze, hanem egyből belevetették magukat a dalszerzésbe, és új stúdióalbumon dolgoznak, melynek megjelenése karácsonyra várható. A lemezen szereplő dalok stílusukat tekintve szerteágazóak lesznek, de összeköti őket a De Factóra jellemző egyediség és gondolatiság. A zenekar a napokban egy jó minőségű próbatermi videót is közzétett, amin a Vakok fénye című dalt adják elő:
A fesztivál rendszeres vendége az 1986-ban alakult PG Csoport is. A szabad és magyar gondolatiságú koncertjeik révén híressé váló zenekarra szövegcentrikus, rockos zenei irány jellemző, melyet saját maguk az "Alföldi zene" meghatározással jellemeznek, első lemezük címét idézve. Fennállásuk 25. évének alkalmából, Alföldi Rock címen egy dokumentumfilm is készült a PG Csoportról a Kossuth-díjas Szomjas György rendezésében, 2012-ben. Egy évvel később Vidnyánszky Attila állította színpadra a Világvége-szerelem című zenés darabot, melyet a Csokonai Színház társulata és a PG Csoport közösen adott elő. A zenekar 2015-ben új anyaggal jelentkezik, melynek a tervek szerint Ezüstbojtár lesz a címe – a koncerten ebből is kapunk ízelítőt. A püspökladányi Dying Wish is rendszeres Nightbreed fellépő – a dallamos death metal zenekar utoljára 2013-ben adott ki egy EP-t Crimson Blood címmel, jelenleg pedig új dalokon dolgozik. A szintén fellépő death-thrash brigád, a Vale Of Tears is új dalokkal készül, tavaly pedig a 2009-ben felvett albumuk, az Illdisposed Inner Interest jubileumi, digitális kiadásával lepték meg a rajongókat, amely két bónusz dalt, valamint egy Placebo és egy Nine Inch Nails feldolgozást is tartalmaz. Az Autumn Twilight és az October a dark-gothic rock vonalat erősíti majd. Az Autumn Twilight csak elvétve, évi egy-két koncert erejéig áll össze, az October viszont nemrég aktivizálta ismét magát, így ez a két ecsegfalvi koncert igazi hiánypótló lehet a műfajt kedvelőknek. A fesztivált egy kiváló Paradise Lost tribute zenekar, a Paradise Host, valamint a határozott, sallangmentes, lendületes angolszász rockzenét játszó The Trees nyitja. A koncertek előtt egy film is levetítésre kerül, mely a 2013-ban váratlanul elhunyt Halmos Béla pályafutását mutatja be. Halmos Béla prímás, népzenész, Széchenyi-díjas népzenekutató, aki a zenei tudományok kandidátusa és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Rendkívül sokoldalú, színes egyéniség volt: maradandót alkotott a hazai táncházmozgalom egyik elindítójaként, muzsikusként, pedagógusként, népzenekutatóként egyaránt. Hét évig a PG Csoport zenekarral is közösen dolgozott, sok helyen – így Ecsegfalván is – koncertezett. A filmet barátai, munkatársai állították össze. A jubileumi Nightbreed egyik fontos célja, hogy összehozza a korábbi évek fesztiválozóit egy jó hangulatú, családias nap erejéig. Ennek jegyében a fesztiválra nincs belépő, és az utazást megkönnyítendő egy külön buszjárat is indul majd Budapestről, ami közvetlen a helyszínre visz, és másnap onnan indul vissza. Az oda-vissza útért mindössze 5000 forintot kell fizetni. A buszra előzetesen kell jelentkezni – erről és minden egyéb fontos kérdésről tájékozódhatunk a Nightbreed Facebook oldalán: www.facebook.com/events/366528780197616/ 15. Jubileumi Nightbreed Fesztivál 2015. július 4., szombat 15 óra Ecsegfalva, Művelődési Központ De Facto PG Csoport Dying Wish Vale Of Tears Autumn Twilight October Paradise Host The Trees A belépés díjtalan.

15:00

Ingyenes!!!

https://www.facebook.com/events/366528780197616/

[2015-06-30 20:42 feltöltő: Zsófi]